Sakin görünüşünün altında büyük bir güç barındıran bu çakının temelleri, mekân olarak Çin’e ve zaman olarak 19. yüzyıl ortalarına uzanmaktadır.
Çakıyı ilk ortaya koyan kişinin ‘‘Kuo He’’ olduğu söylenmektedir. Seçkin birkaç kişiye öğretilen çakının imalatı, göçler sonucu, Tayvan’da devam etmiştir. Uzun süre ‘‘Pachihlan’’ olarak adlandırılan çakı, İkinci Dünya Savaşı sonunda Japonya’nın Tayvan’dan çekilmesinin ardından ‘‘Shilin Cutter’’ olarak anılmaya başlanmıştır. Geniş kullanım alanıyla popülerleşen çakının fabrikasyon üretimleri ortaya çıksa da el yapımı gelenek, kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Ne var ki gerek 5 kuşak sonra ‘’Kue He’’nun ailesi gerekse bu el yapımı geleneği sürdüren Chiu ailesi, üretime artık devam etmeyecek gibi gözükmektedir. ‘’Kue He’’nun torunu Kuo Ming-jang, kuşaklardır aktarılan sanatı oğullarına öğretmemeye karar vermiştir ve Chiu ailesinin evinin kapıları ise kapanmıştır, açılıp açılmayacağı ise bilinmemektedir.
Bambu yaprağı şeklindeki namlu ve patlıcan şeklindeki sapa sahip klasik yapıyı ele alan Jesper Voxnæs (Av ve kamp tecrübesine sahip Jesper Voxnæs, yıldızı parlayan ve üretken bir tasarımcıdır. Ses getiren ve ödüller alan çalışmaları, büyüklü küçüklü çakı ve bıçaklar olmak üzere, geniş bir yelpaze oluşturmaktadır.), çakının kökenlerine saygıyı esirgemeden modern bir yorumda bulunmuş ve gerçekten başarılı bir işe daha imza atmıştır. Fox’un üst düzey imalat kalitesi, yine üst düzey malzemeler üzerinde kendisini göstermiştir.
Üst düzey bir seçenek olan izlediğiniz versiyon (FX-530 TIASW), aşağıdaki özelliklere sahiptir:
Damla şeklindeki başparmak deliği (thumb hole) sayesinde istenen elle ve kolaylıkla açılan namlunun çeliği olarak M398 kullanılmıştır. Böhler firmasının 2019 yılında piyasaya sunduğu M398, bıçakseverlerin yakından tanıdığı M390 çeliğin geliştirilmesiyle oluşturulmuştur. M390’dan yüzde 0,7 daha fazla karbon ve yüzde 3,2 daha fazla vanadyum içeren bu toz metal, daha yüksek sertliğe ve aşınma direncine sahiptir. Rekor oranlarda alaşım yüzdesine (yüzde 30’u aşmaktadır) sahip M398, zor bilenen ve M390’a göre tokluktan ödün verilmiş bir çeliktir. Genellikle, seçkin ürünlerin, yüksek performanslı kısa namlularda kullanılmaktadır.
Isıl işlem sonrası 60-62 HRC sertik kazandırılan namlu, taşlanmış (stonewashed) ve PVD (Physical Vapor Deposition: gaz hâline getirilen malzemenin, tabaka oluşturacak biçimde, korunacak yüzey üzerine yoğunlaştırılması. Fiziksel Buhar Biriktirme.) yöntemiyle kaplanmıştır. Yüksek düz (high flat) ağız açımıyla dayanıklı ve çok yönlü kılınan namlunun uç kısmının arkası da inceltilmiştir. Başparmak deliği bitiminden başlayarak uç kısmın arkasındaki inceltmeye dek devam eden (Bu namlu yapısında söz konusu konumun çok iyi bir seçim olduğunu vurgulamak gerekir.) kavramaya yardımcı sıralı çentikler (jimpings), hâkimiyeti artırmaktadır. Ağız başlangıç çizgisinin (plunge line) eğik kullanılmasıyla, sağlam bir ricasso ve uzun bir keskin kenar harmanlanırken estetik bir görünüm de elde edilmiştir. Keskin kenarın altındaki minik çentik (choil), kesmeye saplayarak başlamaya hizmet etmektedir.
Yandan kilitli (linerlock) çakının titanyumdan imal edilen sap kanatları, namlu gibi, taşlanmış ve PVD yöntemiyle koyu renk kılınmıştır. Üzerinde sıralı çentikler bulunan kilit görevindeki astara ve karşı kanatta hem içi boşaltılarak hafifletilen hem de sap malzemesi içine gömülen astara yer verilmiştir. Paslanmaz çelik (420) astarlar, idroglider [Teflon, flor ve karbon zincirinden oluşan yapışmaz nitelikteki PTFE (Polytetrafloretilen) kaplanmıştır. Sap yüzeylerine kazandırılan pürüzlü doku da kavramaya yardımcıdır ve zaten sap yapısı, iyi ve konforlu kavramaya imkân vermektedir. Çakının orijinalinde bulunmasa da Voxnæs’in doğru bir kararla eklediği derin parmak yuvası, bunda önemli bir rol üstlenmektedir.
Saptan dışarı taşan kısmında kordon deliği bulunan ara parça ve pivot bağlantı elemanının pulu da titanyumdur ve her ikisinin de anodize edilerek bronz renk alması, çakıdaki görsel bütünlüğe de katkı sağlayan asil bir vurgu olmuştur. Çakı parçalarının bir araya getirilmesinde, yine PVD yöntemiyle siyah kılınan paslanmaz çelik cıvatalardan faydalanılmıştır.
Namluyla uyumlu kılınan çelik telden imal edilen ve uç yukarı olmak üzere yönü değiştirilebilen cep klipsi (O da PVD Yöntemiyle siyah kılınmıştır.) sayesinde kolaylıkla taşınabilen Fox Knives Chilin Titan Dark Stonewash, bez kesesi içinde ve fermuarlı deri kılıfıyla (siyah) sunulmaktadır.
FOX Cutlery, sektörde tecrübesi bulunan Oreste Frati tarafından (FOX ismi, kurucusunun adının baş harflerinden türemiştir) 1977’de kurulmuş bir İtalya/Maniago firmasıdır. NATO onaylı (N/CAGE CODE: AG180) tedarikçi; ünlü tasarımcılarla, ileri teknolojiyle ve yüksek kalitede malzemelerle çalışmaktadır. Müşterilerin taleplerini karşılamak için sürekli atılımlar peşinde bulunan firmanın geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır. FOX Cutlery; 2018’de Suru, 2019’da Radius, 2021’de Saturn ile, Atlanta Blade Show’da, ''Overall Knife of The Year’’ yani ‘‘Yılın Bıçağı’’ ödülünü alarak büyük başarıya imza atmış ve daha popüler hâle gelmiştir.